Wednesday, November 28, 2012


.::. salam .::.
maaf la rajin plak dok update blog
pg2 dh buat kje so dekat2 tghhari ni
ermm mood perut lapa
so stop jap update blog
he3 
terigt plak smlm post kat instgram 
pic pizza haiwaiian seafood
ramai plak dok tny resepi
nak kata sesedap pizza hut tu
opkos tidak 
hu3 maybe 1day kot

kot yer
smlm awal2 lps magrib dh siap masak aglio olio
tp pizza ni tggu encik asben balik
saya xbuat awal2 tkt dia balik lwt
kang buat siap2 mmg dia mkn
dia dinner nk awal ok
sbb tu balik kje dh kelam kabut nk masak
get ready masak dlm kul 6
kul 7 siap
kul 8lebih dia nk mkn dh
so pizza ni xsedap buat awal
mkn time panas je best



before masuk oven
act smlm jgn tertipu yer
saya guna base ready made ok
topping je beria2 meriah
wajib tuh.
klu nk buat doh tu mmg xsempat klu hari kje
time xkje best la
uli2 doh buat sndri
so sape2 nk cepat beli je base yang dh siap


dlm 730 tgk2 encik asben balik kje
tanya dia nk mkn pizza x
dia kata nak
cepat2 p dapur buat topping.
sementara tu bg encik asben makan aglio olio dulu
kenyang bg dia rehat 
sambil2 tu bakar pizza



ni rupa lepas bakar
tgk mmg terliur kan
time bakar lg la
bau je dh buat 
menangis kelaparan 
hahaha 
saya perut tong ok
bdn je kecik
pdhal dh mkn sblm tu.

ok resepi
nak yer...

utk doh..time rajin nk buat.
2cwn tepung gandum
2 st yis(mauripan)
garam
gula
1/2 sudu olive oil
1/2 cwn air(utk uli doh)
......gula garam tu ikut masing2 ye,taste xsama kan he3

topping.
bab ni best.
boleh ikut suka hati msg2
nak letak sardin ke.
ayam je
daging cincang ke
but yang smlm saya buat
ala2 hawaiian seafood
sebelum tabur benda2 tu.
sapukan atas doh tu dgn sos
saya guna prego(kuah spageti tu)

tp klu rajin n byk masa..

2ulas bwh besar(cincang)
3 ulas bwg putih(cincang)
2 sudu olive oil(utk tumis)
3 4 bj tomato(cincang)
 34 sudu tomato puree
gula garam
1 sudu oregano
lps dh sapu sos atas base.
boleh tabur/hias dgn 
udang/sotong
sosej potong nipis.
capsicum(merah/hijau/kuning)
mozarella cheese..parut ats sekali

then bakar 30/20mnt
dlm oven..suhu 200

dh masak boleh tgk cheese dia cair.
sedia utk ngapppp
^___^
dap dap

pg td bekpes plak
sempat buat simple2 je
janji sblm encik asben pegi kje
dia mkn
klu xmkn
gundah gula je hati ni
cewahhhh
tp btl
prgai saya mmg mcm ni
kesian sgt klu encik asben
kuar kje xbekpes
sblm kawin jenuh jgk nk ajar dia bekpes
sbb fmly dia dh style jarang mkn pg
but my fmly wajib ade bekpes atas meja
jenuh jgk ajar awal2
n now...
dia dh boleh mkn pg
lega ok
bkn ape klu dia xmkn kat umh
nt dh masuk kje dia xsempat mkn
saya taw sgt prgai dia klu wat kje
xigt mkn
anak2 pun kena ajar bekpes
penting
baru otak cerdas
cukup oksigen 
klu x nt mengantok je.


bahan2 mudah
2 keping wrap torrtila (wholemeal)
2bj telur 
capsicum(cincang)
1bj tomato
lada/garam
2 slice cheese
isi ayam/daging(optinal)

wrap tu goreng tanpa minyak bg garing2 ckt
dh siap.
pecah telur..pukul2 then masukkan capsicum..isi ayam/daging.
masuk garam n lada.
buat ommelet.
potong slice tomato.
then wrap la.letak cheese dulu.
then ommelet n tomato.
pastu sos n thousand islan cket.
siap...


makan dgn air vico(dh boikot milo sbb produk nestle) :)
panas2 sedap.

ni lg 1.
.
.
.
.
.


berebut anak beranak.
sedap giler.

ok dh.tu je resepi2 nk share.
sila rajin2 masak ok.
hahaha
kdg2 saya pun malas. 
T__T

OK BAI

.::. salam .:;.










by AkUGaDiSiKaN

No comments: