Tuesday, February 14, 2012

Spagethi Aglio Olio


ello readers...eh lupa,salam pd semua.
awal gilas saya post en3 kan,dh la tuh..en3 makanan pulak he3
nway smlm de post kat fb 
dinner dgn Spagethi Aglio olio..
wahhh western smlm eh,nk ubah ckt selera.
sekali sekala utk encik asben tp saya
hari2 xde hal,boleh je bedal.
ramai jgk comment suh bg resepi..
so kat cni ble copy resepi cara saya.
masak nih..easy je.kena kreatif.
nah amik
.
.
.
.

100 g spaghetti-saya guna stgh paket je(san remo angel hair)

6 ekor udang dan kepah-berekor2 udang  ado smlm he3

Sosej dan fish ball-sosej je ado

Minyak zaitun (olive oil)-guna butter 2 sudu

4-5 biji cili padi
3 ulas bawang putih (dihiris)
Chili flakes
Oregano flakes-xde stok smlm
Parsley flakes-xde stok smlm
cili kering 3tangkai-hiris kecik2
1 kiub pati ayam
1 sudu formaggio da pasta-xletak
Garam dan lada hitam secukup rasa



CARA MEMASAK :
1. Rebus spaghetti sampai lembut dan ketepikan dulu . Masa merebus letakkan sedikit

minyak supaya spahetti yang di rebus tidak melekat.
2. Panaskan minyak zaitun, tumiskan bawang putih sehingga kekuningan. Jangan sampai hangit.
3. Masukkan seafood, sosej dan fish ball. Kacau hingga masak. Kemudian masukkan spaghetti yang di rebus tadi..
4. Masukkan parsley dan chili flakes, lada hitam, garam, pati ayam dan cili padi. Cili padi ni untuk siapa yang kuat pedas. Kalo tak makan pedas takyah letak.saya siap tambah hirisan cili kering he3 super spicy :)
5. Siap untuk dihidangkan.




act smlm masak dgn ape y ado sajork..e2 pun encik asben dh sampai menjilat jari..ahaksss pelan2 nk bg dia suka western food nih,xla asik2 nasi ajo.so dia lg suka mkn angel hair dr spagethi or fettucini..kita pun layankan jer,janji asben suka kita pun suka suka ^_^






selamat mencuba c",)


by AkUGaDiSiKaN