Resepi Pavlova.
Bahan-bahan :
4 biji putih telur
1 cawan gula kastor ( saya guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung
Topping/hiasan :
1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus - saya pakai gula icing.
1/2 sudu teh esen vanilla
cara2:
pukul putih telur dgn hand mixer..kelajuan sederhana.pukul sampai kembang mekar he3.
bila dh kembang masukkan gula sedikit2.
then masukkan gear 5 :P kasi laju e2 mixer..paling laju,xde speed trap jgn riso.
pukul sampai adunan tu jd tanduk.erm phm kot tanduk cmne..
calit dgn jari boleh tgk tanduk.dan juga jadi berkilat.putih berkilat.
dah tu masuk la esen vanilla.masukkan cuka dan juga tepung jagung.
klu nk taw adunan ni ok ke x.cer terbalikkan..terbalikkan bekas adunan tu,klu xjatuh tu makna nya ok la tu.
tiap kali buat saya nebes time ni..hahaha takut gedebuk jatuh.so pandai2 la agak.
adunan ni la yang di panggil meringue.saya kenal pun sbb tgk masterchef..ahakss :P
dah siap adunan..so amik kertas minyak letak atas dulang bakar.bentukkan la bulat.
saya buat tepi2 dia tinggi dr tgh.klu rasa byk sgt.boleh buat mini pavlova.klu ramai2 buat je sebijik.
oven dh siap2 panas 15mnt awal sblm letak meringue tu.set kan 150c.
dah masuk meringue tu turunkan ke 140c.bakar lebih kurang sejam.api kena sederhana.
cara nk buat cream.
pukul whipping cream smpi kental.dh kental letak la gula n esen vanilla.
dh siap letak jap dlm peti sejuk.nk mkn nt baru letak.jgn letak cream time panas2..kang cair len jd nye.
hias la dgn buah ape y korang suka.
nk lg sedap letak balik dlm peti ais lps hias...dap dap semua sejuk,buah sejuk2 perghh.
ni pic 1st time buat..mini pavlova.
sowang sebijik bedal haha
ok tu je :)
selamat try he3
by AkUGaDiSiKaN