Wednesday, January 18, 2012

mashed potato recipe


.::. gila rajin wat entri kan he3 ada kengkwn tny now ank bg mkn ape..so saya share ckt.
qaleesya mmg cerewet klu bab mknan dia,tp mknan org dewasa boleh je
semua bedal,siap tunggu je kat tepi.
tp no no no ckt2 je rasa ok.
qaleesya menu dia kena selang seli..
klu x dia akan uwekk uwekkk mcm xsedap
pandai dia ekspresi xnak he3
cth isnin wat bubur nasi ngn ayam
selasa wat mashed potato
rabu bubur nasi tp xmo ayam dh so tuka ngn sayaur je ke
khamis kdg2 nk biskut jerrr
ok jumaat mashed potato balik
ffuuuuhh jenuh jgk umi kau pk idea2 baru
ni ant resepi plg cepat nk wat pg2 sblm kuar umh




y saya buat..mashed potato
resepi:

2 biji kentang..kupas elok2
1 sudu mentega
1 sudu frsh milk

 cara2:
kentang potong dadu..rebus sampai lembut
dah lembut,lenyek2..time panas senang lenyek.
put in mentega n fresh milk tuh
...siap..
jap je..mcm msakkan org malas
y pentg..sedap

oh klu kita nk mkn,tmbg ckt serbuk lada n perasa.
mcm kat kfc sebijik ok.

kita nk mkn try wat sos dia sama..wallla mmg terbaik.

Sos Kentang Putar.

Bahan-bahan :

650 ml air

1 biji bawang Holland - cincang halus

1 batang saderi- cincang halus

3 sudu besar serbuk Pati Ayam/ 1 1/2 kiub Pati Ayam Maggi

4 sudu besar mentega

4 sudu besar tepung gandum

1 sudu besar sos tomato

1 sudu besar sos tiram

1 sudu kecil serbuk lada hitam

garam secukup rasa

Cara -cara :
Masak air dengan masukkan serbuk pati ayam, daun saderi dan bawang besar. Masak sampai mendidih. 
Renehkan sebentar dengan api perlahan selama 10 minit. Tapis ke dalam mangkuk.

Dalam periuk yang lain, cairkan mentega dalam api sederhana panas. Biarkan cair. Masukkan tepung gandum sikit demi sedikit. Kacau perlahan sampai tepung tak melekat di periuk. Pastikan api perlahan ya.

Tuangkan air rebusan perlahan-lahan. Sedikit demi sedikit. Kacau sampai kuah menjadi likat.

Masukkan sos tomato dan sos tiram. Kacau sebati.

Masukkan kicap pekat. Tambah kicap sekira mahu kuahnya berwarna gelap.

Masak sehingga pekat. Rasa dahulu sebelum masukkan garam. Sekiranya anda sudah berpuas hati dengan rasa yang sedia ada. Tak perlu tambah garam. Sekiranya mahu masin lebih. Baru tambahkan garam.


Akhir sekali, taburkan serbuk lada hitam. Kacau lagi sampai serbuk lada hitam sebati dengan kuah. Masa ni kalau nak kuah pekat. Kacau lama. Suka kuah cair. Boleh dah tutup api.






pichar blurr..kmea hp je.T_________T






by AkUGaDiSiKaN

No comments: