.::. salam n monink...monday,try nk ceria2 nih xmo blues2 di pg hari he3 isnin muka kelat je nak dtg kje,haippppp kena bersemangat ok :)
rasa mcm nk cte weekend lps wat ape tp rasa mcm xde wat ape pown..melainkan makan pastu tersadai
dpn tv tgk katon ngn si tecik.
ow ha...last week adalah mggu kegilaan pasta utk saya..
walaupun bkn tiap2 hari,tp selang sehari saya mmg nk mkn sgt
" SPAGETI CARBONARA"
tekak mmg nk e2 je dr last week,weeken lps sempat wat sndri..
e2 pun sbb encik asben xde kat umh,dia ada jgn harap ok.
dia tekak melayu sejati,xlayan spageti ni semua
n aku mmg boleh aje layan western ke masakkan melayu ke..hape pun bantai :P
jom cikedauuut resepi nya..
1 tin sos prego(carbonara sauce)
1/2 cawan fresh milk
2 sosej(potong kiub)
mix vege(carrot,corn)
1/2 paket spagethi (klu ramai tambah la ye!)
sedikit minyak
3 ulas bawang putih (cincang halus)
1 ulas bawang besar (cincang halus)
sedikit garam
cara:-
1.rebus sapgethi dgn sedikit garam dan myk.rebus dlm 10mnt sampai lembut.dh lembut letak tepi.
2.panaskan myk utk tumis bawang.tumis bwg merah n bwg putih sampai wangi.
3.masukkan sos prego,saya guna 1 tin..cukup utk 3 org mkn.so kat cni 1 tin tuh saya sowg je hahaha :P
4.dh pekat masukkan sosej n mix vege tu seketika,kejap je lembut.(boleh masukkan ayam or udang klu ada)
5.then masuk fresh milk..klu nk sauce cair jgn biar lama2.
6.last masukkan sedikit garam,ikut rasa masing2.
7.klu ada daun basil boleh cincang masuk.klu xde beli y kering pun ada.saya xletak.
# resepi ni xde masuk ayam or udang sbb chef dia ssh nk kunyah ckt skg. (T_T)
THEN..TARAAAAA
siap..3 pinggan licin dibedal he3
ni sos prego..senang je nk wat.
so conclusion weekend,makan ajo.encik asben mcm biasa...attend class.mlm plak bz ngn asgmnt,anak bini tgk dr jauh jeya,allah bg la cepat bln APRIL(encik asben dh abih stdy.yippyipp hoorey)..
oh ye,ptg ahad sempat jenguk jgk ke rumah kenduri,adik ipar abg saya kawen
.tq tuan rumah simpan lauk pauk sedap walaupun kami dtg lewat.
sekian..mcm berita minggu kan.
c",)
by AkUGaDiSiKaN
No comments:
Post a Comment